Siber Güvenlik Toplantısı

Eklenme Tarihi: 19.04.2013

Siber Güvenlik Toplantısı

İnternet Geliştirme Kurulu tarafından 17 Nisan 2013 günü Divan İstanbul City Hotel'de  gerçekleştirilen Siber Güvenlik toplantısına EDER de davetliydi. Toplantı sonunda çeşitli STK, ISP'ler, IT ve güvenlik firmaları, medya ve akademisyenler tarafından oluşturulacak bir Siber Güvenlik İnsiyatifi oluşturulmasına karar verildi.

E-ticaret sektörü için çok önemli olan network güvenliği konusuna destek vermek amacıyla oluşturulacak İnsiyatife, yönetim kurulu üyelerimizden Ömer Arıkan ve Süleyman Zafer Kuzucu hizmet vereceklerdir.

Toplantı özetini kısaca sizlerle paylaşmak isteriz:

Tarih     : 17 Nisan 2013
Saat     :  10:00 - 11:30
Yer       :  Divan İstanbul City Hotel

Toplantıda Konuşulanlar:

• Toplantıda açılış konuşmasını İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren gerçekleştirdi. Öncelikle tüm katılımcılara teşekkür eden Serhat Bey Siber Güvenliğin çok hassas bir konu olduğunu belirterek Dünyanın aynı zamanda Ülkemizin gündeminde olan bir konu olduğunu belirtti. Biraz sonra bir sunum yapılacağını sunum sonrası birçok şeyin netleşeceğini ve sonrasında soru cevap kısmına geçileceğini belirtmiştir.

• Daha sonra Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'ndan Barış Yaslan Başkan tarafından sunum yapılmıştır. Bu sunumda 3 ana başlık vardır. Bunlar
    1) İGK
    2) Ulusal Siber Güvenlik Kurulu Çalışmaları
    3) Siber Güvenlik İnsiyatifi, Örnekler ve Önerilerdir.

• Sunum sonrası Serhat bey  STK'lar, ISS'ler, IT güvenlik şirketleri, özel sektörden danışmanlık şirketleri, medya ve akademisyenlerin katılımı ile ile Siber Güvenlik İnisiyatifi oluşturmak istediğini belirtti. Bu toplantı öncesi IT güvenlik şirketleri ve özel sektörden danışmanlık veren firmalar ile toplantı yapıldığını öğleden sonra ise ISS'ler ile bir araya gelineceğini belirtti. Bunun  gönüllü bir yapı olacağını belirtti. Bu yapının yol haritası belirleyerek Siber Güvenlik Kurulu'na raporlamalar yapacak bir mekanizma olacağını belirtti. Toplantıya katılan kurumları bu yapıya davet etti. Toplantıya katılım sağlayan kurumlara resmi bir davet yazısı gönderileceğini herkesten 1 asil 1 yedek isim isteyeceklerini belirtti. Kurumların daveti kabul ederse Siber Güvenlik İnisiyatifinin üyesi olacaklarını belirtti. Vatandaşı ve küçük işletmeleri bilgilendirici çalışmalar yapmak istediklerini belirtti. Yapılacak eylem planlarının herkesi kapsayacak şekilde olacağını belirtti. Bundan sonra yapılacak ilk toplantının Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanımız Sayın Tayfun Acarer'in de katılımı ile yapmak istediğini belirtti. Siber Güvenlik İnisiyatifinin 50-60 kişilik bir yapı olacağını belirtti. Kurumlar arası işbirliği sağlamak hedeflerinin olduğunu belirterek işlerinin hem kolay hem de zor olduğunu belirtti. Son 1.5 yıldır Siber Güvenlik tatbikatlarının basına yansıması sonucu birtakım algıların oluştuğunu belirtti. Bu işin çıktısı olarak vatandaş, bu konuda bilinçlenir ise zombi bilgisayarların ortadan kalkacağını, insanların suçla karşılaşmamış olacağını, işletmelerin para ve zaman kaybetmeyeceğini belirterek bu işin ekonomiye de katkısı olacağını belirtti. İnternetten alışverişe bir güvensizlik olduğunu bunun da pozitif yönde gelişebileceğini belirtmiştir. Sonuç olarak katılımcılara davet yazısı geldiği zaman kabul ederler ise Siber Güvenlik İnisiyatifinin üyesi olacaklarını ve çalışmaların hızlı bir şekilde başlayacağını belirtti.

Siber Güvenlik İnsiyatifi'nin internet güvenliği üzerine yapacağı çalışmaları sitemiz üzerinden sizlere yayınlayacağız.